Thursday, 10 December 2009

mOtiVasi

em..hari ni kls psychology..1 jam dlm lecture..habuk pon tarak ( tiru watak dlm pi mai pi mai tang tu )..adoi la..x faham ..banyak pula tu..bg pandangan saya, subjek ni macam anatomy, physiology...sebab susah nak memahami orang..tp kena try..ok? aja2

b'kaitan title di atas ,xde kena mengena pun dgn yg di atas..yg ade kena mengenanya ialah..pd satu hari, saya tertarik dgn kata2 "cemburu itu satu motivasi"
sebab..klu kita xcemburu, kita xkn usaha utk dapatkan perkara yg dicemburui tu..contoh la...

Amir: alhamdulillah, da abis pun study sternomastoid muscle
Arim: oh, ye ke..bagusla ( dalam hati, aisey mamat ni, nk potong line nmpak, aku kena study ni, xley jadi ni)

see...kerana cemburu, boleh membuatkan ramai org telah berjaya di dunia..
ehh, tapi ni utk cemburu yg menuju ke arah kebaikan la..+ve thinking & high moral attitude k?
hehe....sbb kita kan nk SyURga..

Kata-kata Saidina Ali

long time no see...hehe..da bersawang blog ni...~dilapidated..
------
cuba kwn2 hyati kata2 Saidina Ali ni;
sesungguhnya kejahatan akan meninggalkanmu sekiranya engkau meninggalkannya..

a..nampak x mksd dy?

kejahatan ni sgala bnda yg berdosa la, xkira dosa besar ke kecil ( sama dgn berbuat maksiat pada Allah)..spt xpki tdung, baju sendat2, ckp bohong, buang smph rata2, hinggalah level yg teruk spt
membunuh, merompak, sebar aib org ...

klu la..kita x buat2 perkara spt di ats..maka

xde la fitnah, xde kes2 yg dahsyat ( anda semua da tau), lagi x malukan nama keluarga..dan off course la..org yg tahu agama ni xpyh susah nk pening kepala..fikir mslh msyarakat..ye la..org yg tahu la dlu yg dipersoalkn..T_T..tp org yang xtau agama@kurang, WAJIB utk mendalami ilmu agama..antara ilmu yg penting ( wajib ada kt setiap org yang bergelar muslim ) ialah:
--ilmu tauhid
--ilmu tasawuf
--ilmu fiqh

Ilmu mesti dicari..
"ilmu xkan bagi seluruh dirinya..hingga kamu betul2 memberi seluruh hidupmu kpd ilmu"
kena tahu benda2 atas ni..supy kita blh beribdh dgn baik..sbab kita kn nk SYURGA ?

Tuesday, 23 June 2009

emm...byk lg x baca..histology exam (24 jun)
ini adalah struktur antibodi yg comel..ade 5 jenis antibodi, Ig G, Ig M, Ig A, Ig E, n lastly Ig D..dlm physio,biochem,histo, kitorg blja bnda ni..ade 2 poplypeptide chain, heavy n light chain..ade region2 tertentu..hinge region,antigen-antibody binding site,pstu hypervariable region la..mcm2..huhu..klu bertindak ngan antigen,msti kt epitope@antigen determinant..huhu..tu la serba sedikit yg gue blja ai ni..adooii..tido lu..esok stdy lg..pstu computer exam plop, n english..em cmni la stdent..hihi..br thn 1..thn dpn,kne stdy lg ajin..thn dpn lg,kne ajin ag...thn dpn2,ag2 ajin..amiiin..(ye ke,asenya 2 jam tu pon da boring,huhu..wt eva la..asal success..tol ark??)

Monday, 22 June 2009

nasyid baru n BEST!

UNIC~~langkah tercipta


Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

Allah…
Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.

Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

Allah…
Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.

Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu.

Friday, 19 June 2009

aku n movie

hehe kuatnye tgk movie hari ni..addams family,baby n me,n ape entah 1 ag..lupa..so skg smbg stdy..insyaallah...

Sunday, 14 June 2009

click to donate=)