Sunday, 6 December 2015

Suamiku Inspirasiku, Isteriku Bidadariku





Suamiku Inspirasiku, Isteriku Bidadariku

Prinsip Asas Perkahwinan
Perkahwinan itu indah memberi ketenangan, memenuhi fitrah dan jalan bahagia untuk mendapatkan keredhaan Allah.
Hai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menjadikan kamu dari seorang diri (Adam) dan daripadanya dijadikan isterinya (Hawa), dan yang membiakkan dari keduanya lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertakwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan namaNya serta peliharalah hubungan kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati kamu. (an-Nisaa:1)

Ciri-ciri Ketenangan Dalam Rumahtangga
1) Amanah: Melaksanakan hak suami/isteri dan keluarga
2) Tanggungjawab: Menjaga/memelihara hak-hak pasangan tentang akidah, ibadah dan akhlak
3) Sabar: Menghadapi ujian yang mendatang dalam diri dan rumahtangga. ……sesungguhnya orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnaka pahala mereka dengan tidak terkira…(Az-Zumar:10)
4) Toleransi: Bertolak ansur dengan kelebihan dan kekurangan pasangan serta kesederhanaan
5) Ikhlas: Melaksanakan tanggungjawab semata-mata kerana Allah
6) Redha: Kesediaan menerima keadaan pasangan seadanya
7) Kesetiaan: Tidak berlaku curang terhadap pasangan
8) Kepercayaan: Bersangka baik terhadap pasangan dan saling percaya mempercayai di antara satu sama lain.

Kemahiran Interpersonal (Insaniah)
1. Komunikasi
Berbicara dengan lemah-lembut, menggunakan perkataan yang jelas dan bahasa yang mudah difahami oleh pasangan:
-bersemuka
-pergerakan badan
-penggunaan alat telekomunikasi

2. Personaliti
Memperbaiki penampilan diri dan sentiasa menambah baik kekurangan dan kelemahan

3. Sikap
Mengubah sikap negatif kepada sikap yang positif
-cepat marah--> tenang
-cemburu buta-> bersangka baik
-Ego--> rendah diri/redha
-Berat tulang/malas--> rajin/saling membantu
-Boros-->Jimat cermat

4. Romantik
Beradab sopan dan pandai mengambil hati

5. Pergaulan
Menekankan prinsip-prinsip "makruf" dan "hikmah".
Contohnya:
-suami isteri menghormati kedua ibu bapa mertua (dalam pamplet: mentaati, saya ubah jadi menghormati sebab bagi saya ia  lebih tepat)
-suami isteri membina hubungan baik dengan jiran tetangga

6. Daya Tahan
Tidak merasa terbeban dengan tanggunggjawab dalam rumahtangga dan bersikap optimis terhadap pasangan dalam menangkis sebarang tanggapan negatif masyarakat.



Cabaran dan Penyelesaian Ke Arah Merealisasikan Keluarga Sakinah

1) Cabaran Dalaman

a. Longgarnya iman dalam diri (Supaya kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan kamu kuatkan agamaNya dan memuliakanNya dan kamu bertasbih kepadaNya pagi dan petang) (Al-Fath:9)

b. Meninggalkan prinsip-prinsip akidah, syariah dan akhlak Islam (dan sesiapa yang berpaling ingkar dari ingatan dan petunjuk-Ku, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan himpunkan dia pada hari hari Kiamat dalam keadaan buta. Ia berkata: Wahai Tuhanku, mengapa Engkau himpunkan daku dalam keadaan buta, padahal aku dahulu celik?) (Toha: 124-126)

c. Kekurangan pengetahuan dan kemahiran keibubapaan
Dan tidaklah sama orang buta dengan orang yang celik (Faatir:19)

d. Godaan hawa nafsu
Dan tidaklah aku berani membersihkan diriku; sesungguhnya nafsu manusia itu sangat menyuruh melakukan kejahatan, kecuali orang yang telah diberi rahmat oleh Tuhanku. Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Yusuf:53)

2) Cabaran Luaran
a. Kebendaan- isteri meminta sesuatu diluar kemampuan suami
b. Perbezaan adat dan budaya-Enggan menghormati dan memahami adat dan budaya masing-masing
c. Ekspektasi tinggi- meletakkan harapan yang tinggi kepada pasangan tetapi tidak menjadi kenyataan
d. Tiada persefahaman
e. Campur tangan pihak ketiga

Kesimpulan
Kita perlu terus bersabar dalam mendidik diri untuk memiliki ketenangan itu, kerana kita yakin ketenangan bukan sahaja ada di hujung jalan, tetapi ada di sepanjang jalan. Jalan menuju tenang yang indah itu pun sudah indah.


Artikel ini saya taip semula untuk simpanan. Artikel diambil dari Pamplet Keluarga Sakinah JAIS semasa saya pergi ke sana pada awal tahun 2015 untuk membuat kad pintar Perkahwinan. Ringkas dan mudah difahami serta ada rujukan (dalil) dari al-Quran Alhamdulillah. Moga bermanfaat untuk semua. Hikhikhik =)
p/s: Boleh kongsi share2 tak perlu minta izin

Monday, 30 November 2015

Surah Ibrahim


assalamualaikum

relax sekejap sebelum buka buku balik

Peperiksaan akhir tahun untuk tahun enam belum habis lagi.. ade sebulan lebih lagi hikhik..doakan kami semua yep =))


doa supaya diri dan anak cucu rajin solat

sentiasa bersyukur dgn nikmat









Sunday, 18 October 2015

Eidul Adha Holiday; Dumyat@Damiette




Assalamualaikum semua

pada hari raya haji hari tu I masak simple2 je, x buat biskut raya pun sbb fikiran ni da melayang jauh ke Dumyat kiki

pada hari raya kedua, I n my small family naik train pergi sana. Perjalanan mengambil masa kira-kira empat jam untuk sampai ke sana. Dumyat ni aku suka sebab dia tak crowd macam Alex/Iskandariah...maybe dia macam kampung pertanian sikit la..tapi kat kawasan Ra's elbar tu, haa kat situ bangunan rumah2 lawa sangat. this is not my first time dtg Dumyat. dulu jalan2 dengan persatuan yg bawa n selalu dtg musim sejuk, jadi aktiviti utamanya adalah bukan menyelam atau naik jetski tapi kutip kerang buat balik zagazig, masak sambal..sedapnyaa!! haa lagi satu pergi tengok kawasan yg sebelah kiri sungai sblh kanan laut..nampak garisan antara dua2 jenis air ni.. (I pernah tulis psl Dumyat sblm ni)

bila sampai tu, train tak berhenti dekat stesen dia. dia berhenti kt kampung mana entah tapi dekat dgn jalan raya. bila keluar tu, memang ade la tempat menunggu tu semua, n pak cik2 van pun sedia untuk ambil penumpang. so, kami 3 beranak ni macam tak tau kat mana la kami ni so tunggu je teksi, kita pergi hotel terus. hotel yg suami tempah nama dia Zam zam Hotel, New damiette.. setengah jam jugak rasanya..then bila sampai, jauh rupanya hotel dgn pantai..so New Damiette (Dumyat Baru) ni jauh rupanya dari panatai..macam kena guna kereta utk ke pantai.. so gerak balik. tanya punya tanya, hanya ra's ulbarr je tempat yg macam ramai org gi situ, melancong, aktiviti pantai memang orang tumpu kat situ...so another 30 minutes pergi ra's elbarr. Aku memang pernah pergi sini, tapi xpernah naik train, dua tahun lepas kot last pergi ke 3 tahun lepas. memang karat la tak ingat.tengok dlm google map mcm dekat..tapi 30 minit jgk la rupanya...bila sampai, teksi berhentikan kami kat area hotel. banyak la hotel kt situ.ade juga apartment utk disewa (yg kami tny le500/mlm).. hotel al-wadi, Green house..dan banyak lagi..kami pilih Green House Le300/mlm.. ade lagi murah lagi dari ni le250, nama tak ingat, tapi depan green house je.suami aku tak minat sebab dia kata takde perabot sangat..maybe kurang katil kot, or takde table lamp??aku n AR tunggu je tepi jalan..dia yg g cari hotel masa tengah panas-panas tu. AR laks tarik tangan aku nak main tengah jalan tempat kereta lalu lalang tu..uuii la...da la penat mommy ni..


Bila check in Green House, sunyi je,,takde orang sgt pun...maybe skrg ekonomi egypt tak berapa bagus.. so sampai je terus rehat, makan, solat semua sbb petang nak g pantai..yeay!!


bila sampai je, hubby aku buang semua cadar,comforter..takut hotel tak basuh.yela.ekonomi merosot,
mana mampu gaji ramai pekerja nak basuh.bila aku bau bantal dia, uui betolla memang bau.aku lapik sejadah jadi alas bantal





aku suka sgt AR time ni..mula2 nangis sbb takut. hubby aku bawa ke tengah2 nun..mula2 pinggir laut je bagi biasakan dia. maklumla first time jumpa pantai.. then hubby aku bawa ke tengah,letak dia atas pelampung. kalau aku, aku rasa tak berapa mampu nak lepas anak tak sampai 2 tahun kat tengah laut. budak umur 5 tahun pun perempuan tak nk g situ

sentuh2 dulu sebab takut T_T

nangis tengah laut
masa nangis tu, aku dengar macam sedih giler. tapi hubby aku kn didik style military sikit ke tak tau la nak describe mcm mana,, dia tahan AR nangis kuat giler..aku senyum je la..sbb aku yakin pasni mesti AR jadi berani..masa ni jugak pelampung dia terbalik..kaki dua2 kat atas sbb ombak kuat sgt,, pelampung tu x lekat sgt dkt tubuh AR...so tertelan la kot air masin secawan dua (tipu)..hubby aku cepat2 tangkap dia, n bawa ke pinggir


haa see, u look so brave facing the waves..waa good job anak mommy =))


kat sini kami sewa kerusi 2 biji, beli beg utk letak baju basah dgn air minum, dgn cangkul budak yg bina istana pantai tu..mcm2 peniaga jual ktsini; beg, baju blouse, selipar sandal, pelampung, mainan budak2.dll...
malamnya kami pergi ke kedai makan seafood.. nama dia Restoran Alauddin. kecik je tempat makan tu.. di dalam kawasan pasar campur banyak sangat kedai makan. dekat jugak dengan Hussien Mall. kawasan pasar ni di hujung jalan pantai dekat masjid besar Ar-Rahmah,. Kawasan ni ramai sangat orang. pelancong + orang tempatan. Restoran Alauddin ni ade 2 tempat, satu tempat pilih menu yg da siap cthnye udang grill, sotong bakar camtu..kita pilih dlm kedai dia je hidupan laut yg mana yg nak dimakan. ade satu ruang lg, restoran Alauddin jugak, tapi kita kena bawa hidupan laut dari mana2 gerai yg jual hidupan laut. gerai tu berlambak je kt depan restoran, blh tawar menawar pulak, then kurang busy dari tempat restoran tadi. so kitorg pilih kt gerai, sampai kt restoran tu, minta la yg udang ni, grill ke goreng, ikan merah grill ke goreng cmtu. sekilo udang utk grill RM12=le20 jugak la..huhu..pstu harga seafood ktsana tak murah pun.sama mcm harga kt zagazig or mayb mahal lg..kt zagazig aku rasa le80-90 je/kg..kat dumyat ade yg jual smpai le120/kg.. tapi aku jumpa je gerai yg jual le90-95 gitu ktsana..okey la tu..bkn selalu pun mkn seafood kt Mesir ni. susah nak jumpa.


cantik kan rumah ktsini? hehe (Ra's Elbarr, sebut dia Raksulba)





tapau je, kedai makan tu penuh


katsini gak ade kedai makan syria...
suami aku suka kedai makan ktsini sebb dia kata w/pn ramai org tapi bersih
jalan2 pun bersih alhamdulillah
sekitar area tu, ade macam2 restoran, ayam grill, kedai manisan pun banyak sgt, kedai mcm KFC tu pn aku rasa ade..sbb kitorg tak explore banyak.. penat perjalanan dr zagazig ke dumyat masih terasa..hikhik..pergi Hussien Mall. aku grab niqab sehelai..abaya pun lawa2..design takde kt zagazig..tapi utk save, lupakan ye niatmu itu..pasni nak balik msia, susah nak kargo.tak payah ngada2 nak beli baju sgt bisik hatiku.
malam tu memang tidur nyenyak, AR je main2 lompat atas orang

pagi tu ingat nak g pantai dkt2 dgn hotel je, bayar masuk pantai le20 tapi kotor..sbb hujung pantai kot..yg pantai AR main air kt atas ni awal pantai.. Palm Beach nama tempat tu..kat sini takde pantai free rasanya..sbb semua kerajaan egypt bagi kt swasta utk niaga & develop...sedih x? huhu...so Palm beach tu pn kena bayar jgk,,tapi jauh dr hotel 10 minit dgn teksi,,da la pelusuk,, jrg2 teksi lalu sana...so bila pantai yg nampak tak berapa bersih ni,, kitorg naik teksi, ter'pergi' ke Water Park. drebar teksi yg promosi..nampak dari luar nampak dah tak best.masuk le50/org..aku kata klu mahal gini baik tak payah masuk..baik kita pergi makan udang sekilo lg kenyang. suami aku desak suh jugak masuk tengok. then kitorg masuk cek dlu..tempat swimming utk budak2 pun ade..swimming pool yg utk ladies pun ade tapi budak2 laki masuk berenang ktsitu..pastu tempat tu jadi berbau dgn peluh..euw..huhu..terus hilang selera...tak payah la..ambil balik duit le100, naik teksi gi lepak kt sini..

ni hujung pantai.ramai..lepak ktsini je sementara tunggu nak check out





kami check out dlm kol 12, lps zohor... dan depan hotel tu, suami aku tny, kita nak balik zagazig terus ke,, ke nak lepak mana2 dlu? akucakap ,,em balik je la..sbb otak aku takde la relax mana..dok igt nak exam, study pun kureng ..emm hati aku kuat mengatakan bhwsnye hubby aku ni mcm tak puas lagi ktsini so aku pun cadangkan jom kita pergi restoran hujung pantai tu..dkt dgn tempat kitorg lepak tadi..diorang buka pukul dua. so okey la. kitorang pergi tu lama la nak tunggu minuman dtg, kan da kata pukul 2 ..hehe..best la..udara fresh, tenang jee...

Restoran ni muka pintu je pinggir pantai, pastu memanjang ke laut 'Island Retaurant' :)

strawberry, mint n lemon, mango juice..bukan jus natural (fresh).waiter tu kata natural #_#






minum air & makan kek coklat je katsini sbb kalau da tengahari sangat, panas membahang..so lepas minum2, kami pun angkat beg naik teksi bertolak ke Zagazig. teksi le235 Dumyat-->Zagazig

walaupun percutian ni hanya sehari semalam, tapi aku puas hati. husband n my son pun happy. muka AR pun berubah merah2 lepas balik Dumyat. kuat sgt jalan kiki.. hubby ckp nanti lepas awak grad kita g lagi sekali..best sgt Dumyat, nak main pantai n explore restoran yg tak pergi lagi tu katanya hikhik....

Thursday, 3 September 2015

AR 21 months



Assalamualaikum

abd Al-Rahman sekarang da 21 bulan alhamdulillah..

bagi aku dia adalah anak yang senang diurus. senang sgt. jarang merengek. terhantuk meja pun wat derkk je. terlanggar meja rilek je..aku tunggu2 gak kot2 la dia nangis. tak nangis pun. hehe. suami aku kata masyaallah kuat la dia ni. blh jadi mujahidin ni. pastu tny aku, boleh ke awk lepas Abd Al-Rahman jd mujahidin? boleh ke boleh ke.. saje la tu nak duga aku...mesti tak ley kan3? sajee.....bagi aku tengok la dlu cmne..tapi lebih kpd Yes insyallah..moga kuat iman ini :B

masa aku balik kelas, selalunya aku solat zohor n terus masuk dapur. prepare utk lunch aka dinner sekali. aku pun busy la kn. AR kt luar tgk kartun. daddy dia kat bilik, tak larat kn demam td da cerita kt pos seblm ni hikhik. aku pon masak la..penne arabiata dgn marinated seafood dgn hubby request utk dia nak sausage crepe 1 biji n beef crepe 1 biji. ecey ade bini boleh la order. klu dok malaysia haritu dia masak kukus je. semua kukus. senang & blh diet katanya..bila kt sini, ala xpe je klu tak kukus pun. wink ;). then aku pun masak tp mmg penat la da straight balik terus masak..mmg mcmtu pun aku.. malas la nak tangguh masak sbb ptg aku da bajet nak relax da, study ke ape..tidur pun best..so aku masak la kat dapur..

pastu nak dijadikan cerita, masa aku nak pergi kat peti, letak balik bahan2 masak tu, aku tengok la kenapa ni peti terbuka, pastu kotak cooking chocolate aku kat lantai..haa terus cari AR..mana la dia ni..tengok dia kat ruang tamu tengah genggam sesuatu pstu makan..haa da agak da..si budak kecil ni comot dgn coklat..okey dia makan my cooking choc..huhu.. .

kerenah dia, klu dia lapar, dia cari..dia cari makanan atas meja ke,  dlm peti ke even kat meja study I haritu ade gelas yg xbasuh lg..bawah tu ada la serbuk coklat yg tak hancur..dia korek dgn sudu n makan... haritu tarik anggur, sepah lantai..kutip anggur dan makan..em.. .pastu selalu curi2 tengok mommy masak kat dapur .pastu senyum..ckp2 dlm bahasa dia..kdg2 3-4 kali dtg jenguk mommy kt dapur..senyum2..mata bulat2...ye la tu muka lapar...pstu ade juga dia ambik pinggan kosong n sudu suap ke mulut (imaginary)...xde makanan pun dlm pinggan..n bila I keluarkan makanan yg dimasak dari dapur, dia akan buat bunyi nangis..eheyehey ehyehe camtu..masa ni kena kontrol perasaan. kdg2 penat+dgr anak nangis jd serabut.. ckpla can you wait? n he will pull the chair n sit on it..senang sgt jaga dia alhamdulillah.. cuma dia tak reti la ckp lagi tapi faham what I said, selalu patuh kat I.. suruh pergi toilet, dia pergi.. come out from the toilet pun senang..okey.. we finish bathing! yeay.. n he understand. he stop playing with the water n bucket n let me carry him out from the bath tub.. senang kan? alhamdulilah :)

lepas ni, hubby da takde da kat Egypt. sejak bln 6 lg dtg mesir teman mommy n AR. AR pasni kena gi nursery lagi @ KG1 (kindergarten)..still confuse nak masuk KG yg mana. :B 


AR copying me masak2 on Instagram LINK



Demam




Assalamualaikum

sekarang ni da minggu ke-9 belajar gynaecology. well best gak sebenarnya gynae ni..tiba-tiba teringin nak jadi gynae.. normal phenomenon. klu masuk belajar surgery, nak jadi surgeon. pastu masuk belajar pediatric, rasa mcm nak jadi doc ped...cinta lokasi :P

tahun 6 bagi aku best sbb bljar surgery n o&g ..sgt praktikal aku rasa. best.
tapi baannyaaaak sgt nak kena tahu.

tapi kenapa ye hubby aku bila aku nasihat psl kesihatan ni dia x berapa nak percaya ke, atau tak yakin ke aku tak faham

tadi aku cek dia, awk ni bukan setakat selsema tapi dah jadi demam.

tak percaya jugak. 

masa selsema semalam, i suruh dia minum air byk to stay dehydrated..emm x percaya jugak *_*

and i said, pergi mandi la. mandi air sejuk. emm x nak.. sebelum ni masa dia demam i always stay beside him. lap badan dgn air sejuk. nanti kebahla..tp nowadays busy kot. esok ade extra class laks 

p/s: mengikut kajian, chromosome XX lebih kuat melawan demam/selsema dari XY..sbbtu bila lelaki demam (XY), nampak macam teruk sgt..tidur awal, loss appetite,...etc..
pastu bila I jalan dekat sikit dgn dia, dia depakan tgn, takut I jangkit sekali  :X


Friday, 14 August 2015

Apa yang Perlu Ada di Dapur Saya





Assalamualaikum

lepas grad nanti, fikir2 dah ape yang perlu ada di dapur sbb ianya adalah ruang kerja yang perlu beroperasi secara efektif. kiki. masa kena kontrol sbb kita ada anak dan nak kerja lagi huhu. masa amatlah mencemburui masa kita.. jom tengok ape dia yang wajib ada di dapur saya?




1. baking tools

walaupun jarang2 buat kek, tapi mesti ada sbb saya suka buat pie ;)












2. hand blender
da masuk semua bahan-bahan dlm periuk, pastu rasa mcm ketul2 pula, cthnya ketulan gandum, njheeeennng mesin aje guna hand blender







3. common kitchen tools

buat biskut hujung minggu :)

nampak strong sgt blender jenama ninja ni hihi




            4. dish washer/ mesin basuh pinggan
pada saya amat penting sbb makan sekurang2nya dua kali sehari. berapa kali masuk dapur nak cuci pinggan huhu, klu keluarga besar, anak 2 suami seorang isteri seorang, bukankah 4 biji pinggan, 4 pasang garfu dan sudu, senduk lauk pauk dan senduk nasi dan periuk pisau yg diguna semasa memasak tadi macam mana? Saya selalu lepas basuh cawan/gelas letak atas meja makan, so klu hubby nak minum, dia akan ambil cawan/gelas dari situ. berapa kali dia minum air, jus dan kopi setiap hari? kiki..klu kerja kelak, minta2 ade dish washer la. very important for me.





4. periuk.
benda biasa. cuma sauce pan for me I nak yg dalam sikit. best makan kuah mee bandung tenggelam 


l


5. peti sejuk. 
beli yg tak payah defrost dan CFC -free


6. electric vegetable cutter
yes. sgt penting utk saya. sgt menjimatkan masa. saya suka tgk Jamie Oliver masak kari n nasi 15 minit je..rahsia dia, pakai ni...





7. washer with dryer
yang ni best sgt, tak payah jemur baju. lepas basuh lipat terus. seminggu sekali je jemur baju bagi sinaran matahari.

dlm rm4k-5k . yg kt atas ni matawang rupee :)






8. microwave
senang nak panaskan lauk. masuk sekali dgn mangkuk2 pun takpe





9. oven with stove
sbb suka buat roasted chicken, so better guna oven yg guna gas. jimat sikit. stove I suka yg byk tempat masak. 3-4 periuk atas stove sekali masak memang menjimatkan masa. 









bila jimat masa dan guna tenaga yg minima ni, masa utk anak-anak dan suami pun banyak di samping masa utk diri sendiri. semangat dan ceria utk esok paginya. klu sanak saudara dtg, rakan taulan dtg no hal. jom masak2 rumah I. semua ada. hehe.. well, my hubby sbnrnye tak prefer guna maid in future, tetapi tgk keadaan la.. sbb tu i google semua benda ni. nanti senang, 

habiby, what we need for our kitchen?
me: nah ambik nih
-bagi link blog- kehkehkeh

my hubby will say: masya Allah..
...........................tangan capai kalkulator kehkeh

Monday, 10 August 2015

10 Sebab Kenapa Tak perlu Sambung Belajar di Mesir


Assalamualaikum

Ini adalah cebisan pendapat aku. kalau tak setuju takpe. klu setuju pun takpe...pendapat masing-masing.orait.. =)) ~


1.   Kurang fasiliti dan kualiti di mana-mana fakulti perubatan/farmasi dibandingkan dengan Malaysia, Indonesia, India. Buku lama-lama je kat library, bukan yang latest. Yg latest boleh beli sendiri, selalunya beli yang copy je (less quality compared to original book). Kelas xde aircond, klu g kelas selalunya mandi kali kedua sbb sekarang 36-38 celcius klu siang. Huhu. Ada kipas je tapi sebab bahang sgt, memang tak terasa la kipas tu. Dah msg HOD dan juga minta kawan2 komen di post aku kt FB, tapi tak tau la apa tindakan beliau utk kelas minggu depan. Sekarang ni da lepas seminggu dah. Ataupun buat lecture di bilik beliau mungkin? @_@
2.   Kurang keselamatan disebabkan oleh negara mesir yang tidak stabil. Bila-bila je boleh berlaku revolusi seperti yang berlaku semasa aku tahun 3. Rujuk pos ini >http://dhoobitohsaradocsarimood.blogspot.com/2011/02/catatanku-zaman-darurat-di-mesir-akhir.html … contoh lain, kau kena rompak, pastu buat laporan polis, polis sekarang busy sama ada nak layan kes ni atau selesaikan kes2 yg besar dlu seperti kes pergaduhan, bunuh, perdagangan organ budak (skg byk kes ni) dll. So tak payah la lapor klu kena rompak. Buang masa je huhu.
3.   Sikap arab mesir yang kadang2 menaikkan darah iaitu menipu, cakap tak serupa bikin. Foreigner senang ditipu tambah2 klu tak pandai berbahasa arab. Tapi ramai lagi yg baik-baik alhamdulillah
4.   Layanan kelas kedua kalau tidak bersuara.. jangan nak redha sgt klu hak anda diambil (semasa melancong, pendidikan….). orang arab sini sanjung sgt dgn mat saleh/western (mcm sstgh org msia), klu org msia, indonesia yg Islam ni diorang pandang sipi je
5.   Kotor. Sampah di sana sini yang kadang2 di luar jangkaan. Mereka tidak berasa bersalah, buka tingkap kereta dan buang tin minuman keluar tingkap. Kalau kat kedai makan pun yang tepi jalan tengok juga kalau2 ada kaki lipas dlm makanan. Celah-celah bangunan pun ada longgokan sampah. Memang masa mula-mula dtg egypt thn 1 dulu terkejut jugak, ada jgk negara macam ni. Public toilet pun memang tak payah masuk. My mom dulu dia datang (sbb I kahwin =)), dia kata teruk sgt tandas. Huhu. Tandas perhentian yang askar selalunya guna dekat2 dengan pelabuhan kapal.
6.   Elektrik selalu on & off. Kes ni semakin menjadi-jadi pada musim panas a.k.a musim exam. Selalu tahap kesabaran teruji. Masa study, lalat suka bermanja-manja hinggap kt muka & panas membahang, klu malam xde letrik, heart broken sangaaat huhu. Sbb tu ramai dlm kalangan kami da ada siap2 lampu rechargeable. Kipas rechargable pn ade skg hikhik.aku je yg tak beli. Mesir tak mampu tampung elektrik tapi pres egypt sgt la tak fikir ttg rakyat pergi labur duit utk pembukaan terusan suez kedua iaitu cawangan dari terusan yang utama sepanjang 35km (pendek tp mahal) bernilai kira-kira 8 million dollar. Padahal tak payah buat takpe sbb dah ade yg main canal. Priority yg mana dulu? Tapi sbb na tunjuk kat rakyat dia ni hebat, buat jugak. (sbb sebelum ni asyik bina penjara baru je). Si rakyat pula mostly tak pakai internet, memang dok kena suap berita2 palsu oleh geng media. Media barat pula kompromi sekali sbb ape? tahu dah pres egy takkan bawa Islam. klu nak bawa Islam, kenapa ade persembahan penyanyi wanita yg pakai gaun nampak ketiak semasa perasmian terusan suez..yuu huu
7.   Harga majoriti barang-barang semakin mahal. Nak dekat2 dgn Malaysia dah. rm16 bagi 1.2kg ayam frozen). Rumah 3 bilik rm450-600 (zagazig-bandar bagi Syarqiah, bukan di cairo, klu cairo lagi mahal). Rumah yg ada perabot macam rumah saya sekarang ni tinggal dgn hubby rm1050(2 bilik, tak termasuk elektrik) juga di Zagazig, Syarqiah
8.   Kalau pengurusan universiti, kurang sistematik. Tak tau cuti bila dan tak tau bila final exam. Tapi sekarang da bertambah baik atas gesaan persatuan pelajar Malaysia minta uni bgtau agak2 bila final. Huhu. Haritu ada junior aku cakap markah carry mark diorang takde. Kosong. Padahal diorang ambik exam tu. Dan klu nak recheck paper…baca isu ini pada point nombor 10
9.   Kadang-kadang persepsi Arab kat sini yang fikir pelajar Malaysia sangat kaya. Kadang2 orang sini bayar rm2.50 je untuk teksi, tapi kita kena rm5 or more untuk destinasi yg sama. Kat sni, kalau kata miskin, miskin sungguh. Maybe 2 tahun sekali baru beli baju baru. Anak-anak kelaparan. So kadang2 aku halal je sebab diorang sekarang ni di aniaya/stress. Negara kaya tapi rakyat miskin tahap korek sampah untuk cari makanan. Kesian kn? Tahap miskin org Msia takdela sampai korek sampah. Alhamdulillah ramai NGO dan pihak berkuasa bantu.
10.Bila pentadbiran cc ni, semua la dia tukar. Dari kabinet dia sampai pentadbiran universiti ni. Semua head of department dia tukar jadi orang dia. Koordinator Msia (berlainan pegangan politik) pun kena tukar, presiden uni pun kena tukar. Dulu klu nak recheck paper, bayar rm5 je tapi sekarang rm50 satu paper. Kesian adik2 junior haritu nak recheck paper pastu bagi masa dua hari je utk proses recheck. nak tak nak, terpaksa byr jugak. tak de masa nak deal dgn uni n lgpun benda tu dari kerajaan pusat..Huhu. Lain klu orang yg beragama di dalam (hati) dan diluar (bkn appearance shj) memimpin dgn orang makan rasuah memimpin sbb orang beragama dia nampak akhirat tu macam mana. Wallahu'alam


take your money and eat in your own grave with angels come
 hitting u every day & night

Secara konklusinya, akak ni nak habiskan tahun 6 je n grad .pastu nak blah da dari Mesir ni. Bila2 je mungkin akan berlaku revolusi. Sbb masa revolusi dlu, ramai ahli keluarga rakyat mesir mati syahid dan tak mustahil diorang akan balas balik.. isu ISIS lagi yang tiba2 jadi kuat dan sekarang asyik serang kat sempadan Sinai. Pelik2 ISIS ni..why u not bomb the Israel?? DO you get funded by Israel anyway?
Keluarga aku langgan news straits time untuk rumah. Hari-hari aku dapat baca NST. Pastu hari-hari kat tengah2 surat khabar mesti ade pasal ISIS yang menunjukkan wanita berniqab angkat 1 jari tunjuk ke langit. Si suami pula pegang senapang. Kadang2 aku rasa NST ni kan bos dia non muslim saje nak cari pasal buruk2kan Islam. ISIS ni satu dunia da tahu bukan Islam pun. Hanya orang yg tak selidik betul2 je ingat diorang ni Islam betul. Haritu ade yg msg aku, adakah aku join ISIS sbb aku pakai niqab? padahal da berthn da pki niqab. Huhu.sedih, terasa hati tapi x kisah pun sbb diorang mmg tak membaca. Masalah betul klu tak baca n tak kaji dari sumber yang betul ni. Huhu

Kalau nak belajar agama, better di Arab Saudi atau Jordan, Pakistan pun ade je rasanya orang Melayu yg pergi belajar agama kat sana…well, tak tau bila akan aman Mesir. Hanya Allah yg tahu. By the way, suami saya ckp sekarang ni klu mujahideen yg betul2 mujahideen, yg pegang betul pd Islam adalah Jabatul Nusra, di Syria.. kawasan taklukan diorang xde la sebesar ISIS (sesat,bunuh org tanpa fikir pjg, haritu gi letupkan masjid kt saudi..xke pelik.17 orang meninggal..huhu). Jabatul Nusra ni kumpulan kecil je tapi US hantar askar lawan diorang. Huhu. US kan nak lawan Allah. Lawan Taliban kat Afghanistan yg sikit tu pun bertahun2 tetapi US tak menang2. Habis berbillion dah. Nasrani n jewish takkan berputus asa untuk hancurkan Islam exactly same with what Allah said in the Quran





Monday, 20 July 2015

Mixing and Isolation (Part 1) (note sharing)



Assalamualaikum

This is another part of my notes which is very crucial to let other ppl know too
well sharing is caring =)
any comment i will not ignore. i will reply back  insyaallah


All praise is due to Allah and may Allah's peace and blessings be upon the prophet Muhammad. () and on all those who follow the path of righteousness until the Last Day.
The practice of mixing and isolation—these are two elements that we find from various statements of the Prophet Muhammad () with regards to the spiritual life of the believer.
And it’s a hadeeth which was narrated by ‘Abdullah ibn ‘Umar (), in which he said [and this is a well-known hadeeth],
“The Muslim who mixes with people and patiently bears their harm is better than the Muslim who does not mix with people nor bear their harm.”
Collected by at-Tirmithee and Ibn Maajah and authenticated in Saheeh Sunan at-Tirmithee, vol. 2, pp. 306-7, no. 2035.
There are other narrations of it in which on other occasions the Prophet Muhammad () said virtually the same thing, but he may have changed some of the wording slightly. He said in another narration, for example, “”—“the believer who mixes with people is better (more beloved to Allah) than the believer who doesn’t mix with people and bear their harm.” So this hadeeth basically has an encouragement for mixing with people and a discouragement for isolation…for isolating one’s self. We are talking about spiritual matters…to develop one’s self spiritually.

There is another hadeeth in which the Prophet () speaking about times that would come…as society becomes more corrupted, etc, he was narrated as saying by Abu Sa’eed Al-Khudree (), “Soon there will come a time when the best wealth a Muslim will have will be sheep which he will take to the mountain tops and places where rain falls, fleeing for the sake of his religious commitment from tribulation.” And in another narration when he was asked about who are the best of people, he said, “A believer in a mountain pass who worships Allah and leaves the people alone.” So we have that set of narrations, which seem to indicate preferability of isolation and then this very strong narration where he openly is saying that mixing with people and bearing their harm is better. Again, these ahaadeeth (as we spoke before) when we look at the various statements of the Prophet () we have to look at the full range. Because had we read one only, or other of the ahaadeeth, we could have come to the conclusion straight off the top that it’s not good to be alone—the other one: it’s better to be alone. But we needed to put them both together and look at the context in which they are being said to understand that ultimately the issue of being alone or mixing with people will vary according to the circumstance…according to the person involved/the times that it’s taking place/the locations…a number of different factors there can either make the situation one where it is obligatory for you to mix with people…recommended/disliked or prohibited…depending on the circumstance.

So as has been pointed out, in a circumstance (we take the general circumstances today) where people have some consciousness of Allah—there is some safety in society; we are not in a situation of trials and tribulations…you are able to communicate with people/convey advice to the general public, etc.—in such circumstances, if you have knowledge which can benefit the people then it is obligatory for you to mix with the people. This is when the main hadeeth (hadeeth number 99) comes into play. You have knowledge which can benefit people—there is no danger in the process, then it is obligatory on you. This is what you should be doing…you should mix with people. And he said, “…and be patient with their harm” because in the process of mixing with people—of course, there’s going to be evil elements there. You’re dealing in the society, there’s good and there’s evil. And if you are mixing with that society with the idea of trying to promote the good, then the forces of evil will be arrayed against you—because the forces of evil perceive what you perceive as good as being evil. They are trying to promote their own view (which is an evil view)—they present that as the good and what you are promoting as evil. Say, just as a simple point, where Islam stands for chastity (we were speaking about this earlier—importance of chastity. Islam is strongly against extramarital relations). In the past, this was a good thing; most societies considered it to be a good thing. Some, even in Europe (today when we think of the West being so licentious—in places wide open anybody can do anything) in the past they had a thing called a “chastity belt” which was a metal contraption which was put around the waist of the woman, covering her private parts so that she would remain chaste at the time of marriage…to ensure it. The key is given to the husband…he unlocks it…obviously they had a high premium on chastity, to go to those kinds of extremes. So that was the past, society has changed—secular democratic society…whatever the people feel is good; is good, whatever they don’t feel is good; is not good. So the whole scale of good and evil now changes. Good is “free/freedom/free sex” (that’s how it used to be called in the old days—free sex.) With the development of the condom and contraceptive pills, then the consequences of sex outside of marriage were removed. The big one was the girl getting pregnant, it was a huge problem—so you solved that problem…so free sex. So adultery is no longer a crime, take it off the books. Fornication—take it off the books. So those people who say you should not…now they are looked at as extreme. These are extreme attitudes. So in that society, where you might be promoting chastity…sex after marriage, the solution for AIDS…is not just “get condoms”. The solution for AIDS is stop “free sex”. If sex remains within marriage—AIDS will not spread…very little of it—the cases of it that spread because of transfusion is very, very small. The greater proportion for the spread of AIDS amongst heterosexuals is from promiscuity. A man having so many female partners, a woman having so many male partners—this is the main cause. So obviously, you see that’s the main cause…then the main solution is: correct it! That’s what Islam says: correct it. Now if you try to promote that, you will have an army arrayed against you because that is no longer considered “so good a thing” anymore. This is why our kids going to school now are threatened. Some sisters were just
telling me about how they had to pull their son out of school because the girls were on him…they would just not let him go. His name was ‘Umar, and because he wouldn’t go along with the girls and hang out…girlfriend/boyfriend thing, they started calling him “Gaymar”. This was only about an hour ago a sister was telling me that. She decided to take her son out of school and home-school him instead. Because it is something hurtful to him, etc. Why should he have to suffer that? This is the reality of the schools. So when we stand up for that wholesome way of marriage and sex in marriage and keeping things within limits is now looked at as being antiquated/oppressive/people’s freedoms are now limited…all these kind of things. So the bottom line is that when one takes that responsibility of carrying wholesome values/calling people to what is good/etc., then the forces that are opposed…the forces of evil will be arrayed against you. So you’re going to have to suffer—whether it’s the words of people, what they write about you. Maybe physical harm can even come. When different issues arise…they’ll paint things on your door, break your windows, all kinds of things can happen…all of this. But you have to be prepared, that what you are doing…what you are calling to is righteousness and goodness and then you have to be patient to suffer the consequences of that call. And this is what was exemplified by the Prophets, all of them. They called to righteousness and goodness and they suffered virtually in all cases—they suffered. But that should not deter us from understanding that that is still the best way…that is the better way.

As the Prophet Mohammad () had said, “The Muslim who mixes with people and patiently bears their harm is better than the Muslim who does not mix with people nor bear their harm”. As we said, this is in the circumstance where one is in a position to convey the message. They are not being hindered; not being threatened, etc. So the principle of patience comes to bear and that we know is among the higher qualities of the believers. That when one takes that route, then one is challenged to be patient and that when one responds and is patient in those circumstances we know that it raises our spiritual status. So we will grow in spirit in the midst of that struggle. Like the iron or the gold that is mixed in with ore…when you put the heat to it, then the pure metal comes out. This is a basic principle for faith. And that’s why the Prophet () had said, “The people who receive the most trials in life are the Prophets, then those most like them, then those most like them.” The Prophets of God receive the most trials. Normally we think of trials and tribulations as something for bad people. But this is not really the fact. The fact is that the Prophets of God, they receive the greatest trials. And that elevated their own status spiritually and they became the examples for the believers down through the ages.
So the basic recommendation then, as we said, is to be patient and we know so many verses in the Qur’an in which Allah () has spoken about those who are patient, saying (for example),

“Give glad tidings [of Paradise] for those who are patient”.
Those who when calamity befalls them…”
They say we belong to Allah, and to Him we must return”. [Al-Baqarah 155-156]
I know we normally are just saying this when somebody dies, but actually when you read the verse it doesn’t say “when somebody dies”; it just says “whenever a calamity befalls them”…whenever trials/difficulties…they are faced with that—it’s
“We belong to Allah and to Him we must return. This is to remind ourselves we belong to God and we must return to him. Those trials are only temporary trials so we will be patient with it. And ultimately we know in those trials that there is good. Because if God has destined a particular trial for us, it means He has destined it for something good. The trial of Satan and Adam and Eve—it was a trial. Satan tricked Adam to eat from the tree. And we learn as we read that story…we learn from the story the methodology of the evil, the satanic forces and how it operates. But primarily, when Adam ate from the tree, he disobeyed God. And what was the good that came from that trial? Repentance…he laid down the practical principle of repentance as the basic means of salvation—salvation through repentance…because prior to the trial, Allah had already taught Adam and Eve how to repent because otherwise, it doesn’t make sense. Common sense tell us for God to have put them on trial and not taught them how to deal with that trial when they fail…because before He created them He already knew they were going to fail. So He already gave them the means of removing the sin from themselves. So once they disobeyed God, it became exposed. What their response was was to turn back to God in repentance.

These were the words that God had taught Adam and Eve. “Our Lord, we have oppressed ourselves. And if you do not forgive us and have mercy on us, we will be of those who are lost.” [Surah Al-A’raf : 23]

So when those sincere words of repentance were turned to God, God forgave them. So that good which came out…that good, righteous act of Adam and Eve in turning back to God in repentance; that was a huge, righteous act. So powerful, as the Prophet () 
described it


Latest episode.... watch to relax =))





Monday, 13 July 2015

Hadeeth Classification (Part 1) (Note sharing)



Assalamualaikum

sedikit dari buku hadith yg saya belajar
alhamdulillah atas nikmat ilmu sains hadith yg imam dulu2 buat, generasi dulu usahakan. orang tak dapat nak seleweng. tak macam bible n tawrah dah kena seleweng habis dah... orang tokok tambah. sebab tu bahaya bid'ah ni jadi kita ni mcm blur blur tak tau yg mana asalnya, yang mana sunatnya? sebab orang da tokok tambah. 
HADEETH CLASSIFICATION
Hadeeth Saheeh

Conditions of Sihhah

A hadith must meet the following five criteria in order to be accepted according to Islaamic law as a source of legal ordinance.

1. Ittisaal as-Sanad (Continuity of the chain of transmitters)
The chain of Rawwaah (narrators or transmitters) who are relating the Matn (text), has to be unbroken for the hadeeth to be considered. That is none of the transmittors must be missing from the chain and each narrator, Raawi, has to have met the transmitter directly preceding him as well as the one directly following him. Each Raawi has to be a known individual also, otherwisehe is classified as majhool (unknown) and the sanad is considered broken.

2. ‘Adaalah (integrity)
The integrity of the narrators is the second key condition for a hadeeth to be considered valid. By integrity we mean that the narrator was a practicing Muslim and was not known to have done any of the major (forbidden things) if he was a known liar he is classified as kaththaab and the hadeeth which he has transmitted is classified as da‘eef. These are the conditions verified through the biographical science of hadeeth Kutub ar-Rijaal.

3. Dabt (accuracy)
The accuracy of the text is determined by two factors either of which is sufficient by itself
(a) Dabt as-Sadr (Soundness of memory)
Each narrator must be known for his ability to memorize and repeat with a high degree of
accuracy if he had a tendency to repeat hadeeth in a number of different ways such a hadeeth in
classified as Mudtarib (confused) and any other hadeeth which he may narrate will be classified ad Da‘eef
(b) Dabt al-Kitaabah (Written accuracy)
Each narrator who does not fulfill precondition “a”, must be known for recording his haetth in books accurately and his narrations only be from his books, these two preconditions (a,b) are also verified by Kutub ar-Rijaal.

4. Ghayr Shaathth (conformity)
It is critical that the hadeeth confirmed with similar hadeeth narrated on the same topic whose
chains are stronger. If the test of a hadeeth contradicts that of other well-known texts whose
chain of narration is stronger, it is classified (exceptional) which is one of the categories of
hadith dae’ef.

5. Laa ‘Illah (absence of hidden defect)
The hidden defect is one that causes the hadeeth to appear to be sound and only become evident
after deep investigation. For a hadeeth to be considered sound (saheeh) it has to be free of hidden defects.
A hadeeth which fulfills all the five conditions of sihhah is referred to as a hadeeth Saheeh. Such a hadeeth can be used to establish points of Islaamic law and, if it isn’t abrogated, it must
be accepted and applied. The ruling of a hadeeth saheeh can only be superceded by that of another hadeeth saheeh stronger than it.
The hadeeth Saheeh may be further subdivided into Saheeh li Thaatih and Saheeh li Ghayrih. Hadeeths fulfilling the five conditions completely were also referred to as Saheeh liThaatih. That is, it is saheeh by itself, without any external considerations. The Saheeh liGhayrih is a hadeeth hasan which has been elevated to the status of saheeh due to supporting
narrations.

Hadeeth Hasan
A hadeeth is considered Hasan if it fulfills all the requirements of Sihhah except Dabt (accuracy). If the memory of a narrator was only considered fair (sadooq), that is, he was known to make a few mistakes. The hadeeth is lowered from the level of saheeh to the level of Hasan. In the early days, there was no distinction made between the hadeeth saheeh and the hadeeth
hasan. The hadeeth hasan is valid for establishing points of Islaamic law and should not be rejected unless abrogated or superseded by a hadeeth saheeh. This category is also called Hasan
li Thaatih as distinct from a second category of hasan hadeeths called Hasan li Ghayrih. Hadeeth Hasan li Ghayrih
If the narrator belonged to a lower grade (i.e. grades 5 or 6 rendering the hadeeth da‘eef) and there are other hadeeths supporting it in form or sense, it would be reclassified as hasan li
ghayrih. It should be noted that the overall acceptability of an isnaad is based on its weakest link. Consequently, if all of the narrators were highly reliable (thiqah) and one, anywhere in the
chain was classified as a liar (kaththaab), the hadeeth would be classified as fabricated, even if proved authentic by other isnaads.

Hadeeth Da‘eef
This is a hadeeth in which any one or more of the five conditions of Sihhah have not been met. It is also referred to in classical works as al-Khabar al-Mardood (Rejected Narrations). The inauthentic hadeeth is one in which the truth of the report is highly unlikely due to the loss of one or more of the conditions for the acceptance. Some da‘eef hadeeths may be reclassified due
to supportive factors while others are totally rejected. The inauthentic hadeeth may be further
subdivided into different categories based on which of the five criteria has not been met.
Causes of Rejection:
The factors which cause a hadeeth to be rejected all fall under two main headings: 1. A break in
the chain of narration or 2. A defect in the narrator himself

I. BREAKS IN THE CHAIN OF NARRATION
The breaks in the chain of narration can be classified according to appearance into two categories: Obvious breaks and Hidden breaks.

A. Obvious breaks refers to those isnaads in which a narrator did not come in contact with his teacher due either to the difference in generations, making it impossible for them to meet,or due to him not ever meeting with the teacher according to records. Because of that the researcher in the area of narrators needs to know the biographies of the narrators themselves since they contain the dates of birth and death, time period in which they
studied, their journeys etc. Hadeeth scholars have coined four names for these categories
according to the place where the break occurs or the number of narrators deleted: (i)
Mu’allaq, (ii) Mursal, (iii) Mu’dal and (iv) Munqati’.

B. Hidden breaks refers to isnaads in which a narrator is deleted or hidden in a subtle fashion
not readily visible from a study of the individual biographies. This category has two main
forms: (1) Mudallas and (2) Mursal Khafee.

to be continued...


click to donate=)