Monday, 10 August 2015

10 Sebab Kenapa Tak perlu Sambung Belajar di Mesir


Assalamualaikum

Ini adalah cebisan pendapat aku. kalau tak setuju takpe. klu setuju pun takpe...pendapat masing-masing.orait.. =)) ~


1.   Kurang fasiliti dan kualiti di mana-mana fakulti perubatan/farmasi dibandingkan dengan Malaysia, Indonesia, India. Buku lama-lama je kat library, bukan yang latest. Yg latest boleh beli sendiri, selalunya beli yang copy je (less quality compared to original book). Kelas xde aircond, klu g kelas selalunya mandi kali kedua sbb sekarang 36-38 celcius klu siang. Huhu. Ada kipas je tapi sebab bahang sgt, memang tak terasa la kipas tu. Dah msg HOD dan juga minta kawan2 komen di post aku kt FB, tapi tak tau la apa tindakan beliau utk kelas minggu depan. Sekarang ni da lepas seminggu dah. Ataupun buat lecture di bilik beliau mungkin? @_@
2.   Kurang keselamatan disebabkan oleh negara mesir yang tidak stabil. Bila-bila je boleh berlaku revolusi seperti yang berlaku semasa aku tahun 3. Rujuk pos ini >http://dhoobitohsaradocsarimood.blogspot.com/2011/02/catatanku-zaman-darurat-di-mesir-akhir.html … contoh lain, kau kena rompak, pastu buat laporan polis, polis sekarang busy sama ada nak layan kes ni atau selesaikan kes2 yg besar dlu seperti kes pergaduhan, bunuh, perdagangan organ budak (skg byk kes ni) dll. So tak payah la lapor klu kena rompak. Buang masa je huhu.
3.   Sikap arab mesir yang kadang2 menaikkan darah iaitu menipu, cakap tak serupa bikin. Foreigner senang ditipu tambah2 klu tak pandai berbahasa arab. Tapi ramai lagi yg baik-baik alhamdulillah
4.   Layanan kelas kedua kalau tidak bersuara.. jangan nak redha sgt klu hak anda diambil (semasa melancong, pendidikan….). orang arab sini sanjung sgt dgn mat saleh/western (mcm sstgh org msia), klu org msia, indonesia yg Islam ni diorang pandang sipi je
5.   Kotor. Sampah di sana sini yang kadang2 di luar jangkaan. Mereka tidak berasa bersalah, buka tingkap kereta dan buang tin minuman keluar tingkap. Kalau kat kedai makan pun yang tepi jalan tengok juga kalau2 ada kaki lipas dlm makanan. Celah-celah bangunan pun ada longgokan sampah. Memang masa mula-mula dtg egypt thn 1 dulu terkejut jugak, ada jgk negara macam ni. Public toilet pun memang tak payah masuk. My mom dulu dia datang (sbb I kahwin =)), dia kata teruk sgt tandas. Huhu. Tandas perhentian yang askar selalunya guna dekat2 dengan pelabuhan kapal.
6.   Elektrik selalu on & off. Kes ni semakin menjadi-jadi pada musim panas a.k.a musim exam. Selalu tahap kesabaran teruji. Masa study, lalat suka bermanja-manja hinggap kt muka & panas membahang, klu malam xde letrik, heart broken sangaaat huhu. Sbb tu ramai dlm kalangan kami da ada siap2 lampu rechargeable. Kipas rechargable pn ade skg hikhik.aku je yg tak beli. Mesir tak mampu tampung elektrik tapi pres egypt sgt la tak fikir ttg rakyat pergi labur duit utk pembukaan terusan suez kedua iaitu cawangan dari terusan yang utama sepanjang 35km (pendek tp mahal) bernilai kira-kira 8 million dollar. Padahal tak payah buat takpe sbb dah ade yg main canal. Priority yg mana dulu? Tapi sbb na tunjuk kat rakyat dia ni hebat, buat jugak. (sbb sebelum ni asyik bina penjara baru je). Si rakyat pula mostly tak pakai internet, memang dok kena suap berita2 palsu oleh geng media. Media barat pula kompromi sekali sbb ape? tahu dah pres egy takkan bawa Islam. klu nak bawa Islam, kenapa ade persembahan penyanyi wanita yg pakai gaun nampak ketiak semasa perasmian terusan suez..yuu huu
7.   Harga majoriti barang-barang semakin mahal. Nak dekat2 dgn Malaysia dah. rm16 bagi 1.2kg ayam frozen). Rumah 3 bilik rm450-600 (zagazig-bandar bagi Syarqiah, bukan di cairo, klu cairo lagi mahal). Rumah yg ada perabot macam rumah saya sekarang ni tinggal dgn hubby rm1050(2 bilik, tak termasuk elektrik) juga di Zagazig, Syarqiah
8.   Kalau pengurusan universiti, kurang sistematik. Tak tau cuti bila dan tak tau bila final exam. Tapi sekarang da bertambah baik atas gesaan persatuan pelajar Malaysia minta uni bgtau agak2 bila final. Huhu. Haritu ada junior aku cakap markah carry mark diorang takde. Kosong. Padahal diorang ambik exam tu. Dan klu nak recheck paper…baca isu ini pada point nombor 10
9.   Kadang-kadang persepsi Arab kat sini yang fikir pelajar Malaysia sangat kaya. Kadang2 orang sini bayar rm2.50 je untuk teksi, tapi kita kena rm5 or more untuk destinasi yg sama. Kat sni, kalau kata miskin, miskin sungguh. Maybe 2 tahun sekali baru beli baju baru. Anak-anak kelaparan. So kadang2 aku halal je sebab diorang sekarang ni di aniaya/stress. Negara kaya tapi rakyat miskin tahap korek sampah untuk cari makanan. Kesian kn? Tahap miskin org Msia takdela sampai korek sampah. Alhamdulillah ramai NGO dan pihak berkuasa bantu.
10.Bila pentadbiran cc ni, semua la dia tukar. Dari kabinet dia sampai pentadbiran universiti ni. Semua head of department dia tukar jadi orang dia. Koordinator Msia (berlainan pegangan politik) pun kena tukar, presiden uni pun kena tukar. Dulu klu nak recheck paper, bayar rm5 je tapi sekarang rm50 satu paper. Kesian adik2 junior haritu nak recheck paper pastu bagi masa dua hari je utk proses recheck. nak tak nak, terpaksa byr jugak. tak de masa nak deal dgn uni n lgpun benda tu dari kerajaan pusat..Huhu. Lain klu orang yg beragama di dalam (hati) dan diluar (bkn appearance shj) memimpin dgn orang makan rasuah memimpin sbb orang beragama dia nampak akhirat tu macam mana. Wallahu'alam


take your money and eat in your own grave with angels come
 hitting u every day & night

Secara konklusinya, akak ni nak habiskan tahun 6 je n grad .pastu nak blah da dari Mesir ni. Bila2 je mungkin akan berlaku revolusi. Sbb masa revolusi dlu, ramai ahli keluarga rakyat mesir mati syahid dan tak mustahil diorang akan balas balik.. isu ISIS lagi yang tiba2 jadi kuat dan sekarang asyik serang kat sempadan Sinai. Pelik2 ISIS ni..why u not bomb the Israel?? DO you get funded by Israel anyway?
Keluarga aku langgan news straits time untuk rumah. Hari-hari aku dapat baca NST. Pastu hari-hari kat tengah2 surat khabar mesti ade pasal ISIS yang menunjukkan wanita berniqab angkat 1 jari tunjuk ke langit. Si suami pula pegang senapang. Kadang2 aku rasa NST ni kan bos dia non muslim saje nak cari pasal buruk2kan Islam. ISIS ni satu dunia da tahu bukan Islam pun. Hanya orang yg tak selidik betul2 je ingat diorang ni Islam betul. Haritu ade yg msg aku, adakah aku join ISIS sbb aku pakai niqab? padahal da berthn da pki niqab. Huhu.sedih, terasa hati tapi x kisah pun sbb diorang mmg tak membaca. Masalah betul klu tak baca n tak kaji dari sumber yang betul ni. Huhu

Kalau nak belajar agama, better di Arab Saudi atau Jordan, Pakistan pun ade je rasanya orang Melayu yg pergi belajar agama kat sana…well, tak tau bila akan aman Mesir. Hanya Allah yg tahu. By the way, suami saya ckp sekarang ni klu mujahideen yg betul2 mujahideen, yg pegang betul pd Islam adalah Jabatul Nusra, di Syria.. kawasan taklukan diorang xde la sebesar ISIS (sesat,bunuh org tanpa fikir pjg, haritu gi letupkan masjid kt saudi..xke pelik.17 orang meninggal..huhu). Jabatul Nusra ni kumpulan kecil je tapi US hantar askar lawan diorang. Huhu. US kan nak lawan Allah. Lawan Taliban kat Afghanistan yg sikit tu pun bertahun2 tetapi US tak menang2. Habis berbillion dah. Nasrani n jewish takkan berputus asa untuk hancurkan Islam exactly same with what Allah said in the Quran





No comments:

click to donate=)