Friday, 21 November 2014

Cadangan Menu Masakan Pada Musim Peperiksaan


assalamualaikum semua

selalunya korang makan apa pada masa musim periksa? Mesti tak care sangat kan pasal makanan kan? mehehei. Dulu masa aku kahwin dengan suami, dia tanya..kenapa ye awak ni kurus sangat? mungkin medik menjadikan awak kurus..haa ade dua makna tu..pertama study menyebabkan takde masa utk makan,,haa satu lagi malas masak?.. .eheh ye ke

kalau dulu, sebelum kahwin, masa musim exam, memang tak berapa nak masak. goreng2 je. pastu beli. banyak je restoran ustaz Indonesia kat Mesir ni. bagi aku, masak ni penat, ambil masa banyak, pastu kena tukar baju @ mandi sebab bau (klu x pakai apron), .ye la..tumis itu ini w/pn pki apron pun bau jugak..nak nak tumis udang kering ..oh semerbak baju kau eheh

haa tapi tu dulu sebelum kahwin, sekarang da lepas kahwin hari2 la masak..sbb hari2 masak, so aku nampak masak tu not a big matter..ala setakat 4o minit tu no hal la..masa kalau aku masak standard 1 jam....kalau masak chicken chop haa 2 jam stgh baru siap. lepas masak lenguh satu badan huhu. Masakan arab laks selalu ambik masa 2-3 jam..tapi itu daging la. tak pyh terperap kat dapur masa nak lembutkan daging tu..pegi la masuk bilik, baca buku ke, sembang ngan kawan2 kat fb ke gitu sambil2 tunggu kepulangan suami ke rumah.

well, setahun aku postpone tahun 5 dulu, banyakla ilmu masakan yang aku belajar..mostly through internet..ilmu rumahtangga, jadi isteri yang membahagiakan suami, cara pikat hati suami, cara berdiplomasi dengan suami,,semua aku baca..sampai sekarang kalau gaduh, cepat2 buka ustaz Azhar Idrus punye ceramah, bukan apa, aku takut syaitan datang cakap bisik benda bukan2..kalau dengar ceramah tu, sejuk sikit hati aku.da tergelak2 dgr ceramah tu, sejuk la hehe..setahun lebih baru kahwin, banyak lagi bendanya nak kena tahu.

okey back to the topic

Cadangan Menu Masakan Pada Musim Peperiksaan


okey yang pertama


mee kari

30 minit



mee sup

30 minit
(klu ada masa lg, cerai2kan la isi ayam tu
jgn hidang camni kt org ramai hehe)




Telur dan mentimun (lada hitam penambah perasa)

5 minit
breakfast




mee sup kicap

30 minit
(beza dgn mee sup, tambah je
lada hitam n kicap, just that..)



ayam masak kicap

30 minit



nasi goreng telur

15 minit




Kofta saute with tomato

20 minit 




Telur masak merah

20 minit



Kurma daging cincang

(guna dgg cincang utk jimat masa)
25 minit



Lempeng Coklat

15 minit
breakfast
(better buat pancake,
tak kisah American ke ape asalkan pancake
sebab lempeng tak berapa
masuk dgn rasa coklat, this is 
my first time making lempeng with choc)




Mee Bandung

40 minit


keledek lenyek untuk memekat dan memaniskan kuah..slurrpp 



Keropok dan chicken pane sebagai snek

10 minit
yg chicken pane ni pun ade MSG jugak
nak wat camne, hundreds of notes nak kena revise
no time to cook, but tummy said
I'M HUNGRY
and make funny sound inside oh oh




Kari ayam

25 minit



French Toast

5 minit




prinsipnya; 
1) masak banyak2, letak dalam tupperware ke or letak dalam periuk je, khas utk makan selama tiga hari..Letak dalam freezer klu nak makan utk minggu depan.. tapi aku tak buat berminggu2..setakat 3 hari je..tak suka sgt kalau makanan xberapa fresh...setakat 3-4 hari tu aku okey je :)
2) kau masak makanan yang kau suka dan kau pasti sedap..sampai kau boleh makan 2-3 hari.. masak makanan yang kau teringin sangat2 (untuk elakkan perasaan bosan)
bagi aku, masakan yang berkicap la..sbb kalau tinggal dgn suami, tak masak kicap la aku, sebab dia tak berapa suka..kalau 3 bulan, 3 bulan la aku tak makan kicap..tapi klu aku teringin sgt2, aku masak je la menu lebih sikit..menu aku n menu dia..tp tak best la bg aku gitu..cm tak sehati sejiwa je..sbb tu aku masak ape yg memang kitorang dua2 suka..haa adil n saksama gitu..ahakss
3) dalam masakan, jangan pernah lupa sayur...vitamin tuu..tak kisah...sekadar mentimun mentah pun okey
4) sediakan biskut, kekacang, coklat, air mineral dll bagi menemani hari-hari pembelajaran anda!!

masa di atas adalah anggaran

plus minus la :)


p/s: sebenarnya aku galakkan korang buat benda2 ni semua supaya kita semua tak terjebak dengan MAGGI. Maggi ni bahaya tau..banyak perasa..sedap kat lidah je.. kalau minum green tea pun, tak tau banyak mana kena minum utk nyahkan ia dari badanmu.sorry to say, but for me maggi is a silent killer (toxic), tapi ramai je kawan2 aku makan w/pn diorang tahu maggi tak baik untuk kesihatan..well nak wat camne kan..siapa lagi nak sayang diri sendiri kalau bukan diri sendiri kan..


alhamdulillah

aku dah habis exam 13/11/2014
doakan2 kami tahun 5..insyaallah semua berjaya naik tahun 6!




have a nice day


beribadat seperti esok dah nak mati

tp bekerja seperti nak hidup seribu tahun 
okey :)

Tuesday, 28 October 2014

Anak Jiran



Assalamualaikum

Ini musim peperiksaan

sangat stress bila jiran meraung-raung terhadap anak kecilnya
seperti satu perumahan ni dia punya

memang anak dia nakal sikit
petang tadi hilangkan kunci rumah
mak dia cari2 korek pasir
lepas jumpa tu, naik masuk dalam rumah
dan si mak kurung anaknya
sebab aku dengar anak dia ketuk pintu kuat sangat
sambil nangis2 suruh bukakan pintu
adalah dalam 15 minit..then lepas tu okey

ada sekali tu aku pernah tengok,
dengan mata aku ni si mak tendang si anak kecilnya (masa ni study kat beranda)

bukan aku sengaja nak dengar
dah terang tang2, semua orang dengar
kuat sangat..suara mak, suara anak..2 kali 5 je

sebenarnya aku suka sgt study kat beranda

tapi lately ni, aku da tak tahan
tak ley fokus
da la semangat makin surut ni huhu
study dalam bilik lebih baik

bukan aku je yang rasa tertanggu
orang sekeliling pun

aku harap jiran aku ni mendapat hidayah
moga ada insan yang berjaya mengubahnya..

tiba-tiba terfikirkan anakku
bolehkah aku jadi ibu TANPA meraung dan membebel sebegitu rupa
terhadap anak yang tidak kenal ABC tu?

Para ibu jangan stress
didik anak anda dengan al-Quran
Amalkan selalu
Ia terapi jiwa dikala sunyi dan sepi
Dikala gembira dan juga duka

Aku harap aku akan jadi ibu yang terbaik
sabar
penyayang
dan segala2nyaaa
untuk Abdalrahman

miss u (:
Abdalrahman masa ni umur 9 bln. sekrg da 11 bulan. gmbr skype:)

   
               

                                                                           

Sunday, 28 September 2014

nape tak ley komen kat blog?



copy pasta ekekeeh



I'd like to know if anybody else is having difficulties leaving comments on their own blog or my blogs.

The reason for asking is that this week I suddenly could not post a comment to MY OWN BLOG courtesy of Blogger.

I could moderate the comments of others and I could access the dashboard and publish posts - but I couldn't leave a comment.

The problem was resolved in part by stopping my comments page from being "embedded".  In other formats my Google account was recognised and I could leave comments.  When it was embedded the account was not recognised.

Embedded format

No recognition of Google account or Open ID with comments page in "embedded mode"
hence unable to leave comments

Full page format

Comment page in full page format
Google account is again recognised and I can leave a comment on my blog
More problems leaving comments!
Now I've begun to realise that embedded comment pages on other blogs are also inaccessible - and I can't leave comments on those blogs either!

I'm now wondering how many people have got a similar problem - or whether this is a one-off

So over to you - I have two questions:
Do you have an embedded comments page for your Blogger blog?
Have you had any problems leaving comments on your own blog?
[NOTE:  If you want to check out what setting you have:

go to Settings › Posts and comments
Under Comments check out the location of your comments function.  There are four options:embedded (causes a problem for me and others using Apple)
full page
pop-up window
hide

dan saya terpaksa buat pop-out comments on this blog huhu
patutla comment kt blog kawan xdpt2
taip2 pjg2 pstu terdelete gitu je huhu
ni rupanye..
time consuming la pop out nih huhu
tq katherine hehe
copy2 bulat2
ha sape2 yg ade masalah blog tu sila la tukar setting..takley guna embedded dah huhu









okey


!have a nice day 

Young lady, 24 years old got her PHD




woot woot
got a news
alhamdulillah
sangat genius awak ni..tahniah
she is not my friend
tapi as a part of malaysians, Im very proud of you
teruskan melagkah ye
harap terus maju dan berjaya dalam hidup
Izzah my friend pun genius cam awak
hehe
all the best izzah for your research journey n master n so on
apply la phd fast track programme
kat usm pun ade I google
ekekekee

Hazzirah Izzati Mat Hassim
Selepas tiga (3) tahun mengharungi pengajian, beliau berjaya menamatkan pengajian dan bergraduasi pada Oktober 2010 dan telah dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik) dengan Kepujian Kelas Pertama dalam usia 20 tahun. Ekoran daripada itu, pihak MARA telah menukarkan pinjaman boleh ubah kepada biasiswa penuh. Beliau kemudiannya ditawarkan pula oleh UTM untuk melanjutkan pengajian terus ke peringkat Doktor Falsafah (Ph.D) di bawah program Ph.D Fast Track UTM. Beliau menerima tawaran dan memilih untuk menjalankan kajian dalam bidang Matematik Tulen dan menerima biasiswa MyPhD yang ditawarkan oleh pihak KPT.


Objektif utama tesis Ph.D beliau yang bertajuk “The Homological Functors of Bieberbach Groups with Cyclic Point Groups of Order Two, Three and Five” adalah untuk menentukan beberapa struktur matematik baru bagi kumpulan kristalografi bebas kilasan yang dikenali sebagai kumpulan Bieberbach. 

http://www.news.utm.my/2014/09/tahniah-hazzirah-izzati-pelajar-paling-muda-dianugerahkan-phd-utm/



Wednesday, 3 September 2014

STRUGGLE




Assalamualaikum

struggle, hardword..tak mudah..perlu kerja keras



Success requires hard work – Reality/ Myth? 
Absolute reality. People contact me and say they want to memorize the Qur’an or they want to learn Arabic or they want to pursue a degree and when I follow up with what steps they’re taking right now to reach those objectives, they sometimes do not have anything in the works. Sometimes someone will complain to me that they have already been memorizing the Qur’an for an entire two months and they still haven’t come close to being a hafidh! Allahu Akbar! Have patience! And work consistently, persistently, and hard. Becoming a scholar doesn’t happen through posting 50 ahadith a day on facebook, like becoming a doctor doesn’t happen by watching a medical show all day. Yes, you might learn a little about the subject in both cases, but those “methods of learning” often will leave a person more confused and without any personal, comprehensive understanding and development. Work hard. Be persistent. Be consistent. And remember to take breaks to relax and help yourself re-focus. God willing, you’ll be successful. God is with the patient. But that’s the key: have patience when working hard for success. It will come, inshaAllah, but perhaps not in the way or not on the day you were expecting it.







#finalexammoodwithoutmyson




Friday, 1 August 2014

Eidul-Fitri di Iskandariah (Alexandria), Mesir (2014)





Assalamualaikum semua
Alhamdulillah hari ini da masuk lima hari da kami satu keluarga bercuti di Iskandariah (Alexandria), Mesir
28.7.2014 (1 Syawal), baba (bapa mertua saya) tiba di lapangan terbang Borg Al-Arab.. kesian kat baba.. ada masalah beg..hilang..tak tau tersangkut kat mana.. bila kami sampai, ramai sangat orang kat luar, bukan duduk atas kerusi kat dlm ruang lobi..pelik..taktahu kenapa..kesian jugak dekat orang ramai musim panas pula tu huhu..sabar je la..
dari lapangan terbang ke apartment ..hu lamaa.. dua jam atau 
kurang..kami sewa di belakang bangunan Faisal Islamic Bank

dua bilik tidur, dapur, bilik air dan ruang tamu yang besar..perabot lengkap, le 600/hari..huuu mahal bagi saya..tapi bila fikir balik, murah sikit berbanding sewa bilik hotel le350/hari.. kalau dua bilik, bilik kami dan baba: le700/hari…hurm baikla apartment…kami tiba di Alex 27.7, sehari sblm baba sampai..hotel termurah la le350 tu..lagi satu, skg ni musim raya eidul-fitri..dan Alex ni mmg Bandar pelancongan..so okey la 
    kan

le100=lebih kurang rm50



okey terus cerita satu2



Restoran
Saya penggemar makanan laut. Sangat..heeeii
Kalau boleh nak makan udang hari-hari tapi en.suami akan 'sound', eh udang takde daging, vitamin sikit, nanti awak tak sihat..haa gitu..so xley obsess sgt huu
Saya paling suka restoran GAD.. sup seafood dia masyaAllah sedapnye.. I wish I can make it in future amin
Sup seafood, dlm tu ade udang kecil je, saiz separuh ibu jari, baby crab dan sotong (le16)
Lagi satu, ayam panggang, separuh le24 makan dengan sup tomato(order asing le11 rasanya)
Restoran Imperial, dekat dgn Cecil Hotel, katsitu saya suka sangat Spring Roll dia..ape entah nama spring roll tu..macam bahasa Portugal Sepanyol kot kehkeh..tapi sedapp..saya makan sambil tulis resepi n bahan ape yg ade dalam tu sbb kan kdg2 klu kita makan kita dpt agak dia letak ape..ingat nak buat..klu jadi rasa dia lebih kurang Imperial, saya akan kongsi kat sini, kalau tak makan diam2 je kuikui

Zoo Iskandariah
(harga tiket masuk:le20/non-Egyptian)
Ramai sangat orang katsini musim2 raya ni..maklumlah orang Arab dia tak macam orang Melayu raya lawat rumah sanak-saudara..diorang akan pergi berkelah atau lawat tempat-tempat menarik.. daan kat zoo ni ada juga orang berkelah..tak tahulah duduk saje makan nak hilang lapar ke atau memang betul2 berkelah huhu..nampak diorang siap baring2 lagi hoho

Bila masuk zoo ni, kosong je sangkar-sangkar.. sepatutnya ada hyena strips, tinggal sangkar kosong je, beruang pun macam kurus je..nampak serabai je..zookeeper takde masa kot nak sikat rambut bear ni uhuhu..
snap yg comel je ahaks :)



ramai org kt sini..rupanye tunggu hippo timbul haha.. hippo lak suka sgt berendam.bila timbul,semua bersorak..ahaha.ye la ..panas kan omomo

hyena blackdot

singa berumur..yg muda remaja ade dlm bangunan kuning..khas utk singa je..takde binatang lain dlmtu

ambil gambar dgn mahram je haha ..singa betina

Haa..meh nak cerita..ada kuda(boleh tunggang:le5/sorang,dlm bulatan je,tak keluar mana2), monyet, unta, beruang, hippopotamus, singa, angsa, burung unta dan banyak lagi.. tapi….takde harimau

bagi makan .. pieces of fish for them


Taman Diraja Montazah
Ni tadi baru lawat. Dulu-dulu ingatkan Istana Raja Farouk je ada dalam ni rupa-rupanya…. Ada pelbagai restoran, hotel dan resort, dan semestinya taman la kan.
Sebenarnya kami datang ke Montazah untuk makan.. tapi pemandu teksi kata takde restoran katsini, ada hotel je..jadi, baba cakap okey, saya nak hotel..kami singgah la dekat Helnan Palestine Hotel..makan katsitu..aku order Prawn Noodles, baba Grilled Salmon, en.suami order Steak..cantik sangat hotel ni, tepi pantai..kami makan kat dalam pun boleh tengok pantai sbb dinding kaca semua..yang saya tak berapa suka, pelayan perempuan katsitu..hotel kemain nama Palestine..tapi waiter pakai skirt..menyampah la saya..okey..calm down huu..takde sensitivity langung kot management hotel ni..okey..geram sangat..bila tapau makanan sbb saya makan tak habis, paperbag kat situ tertulis Helnan International Hotel..apee keerr..(prayforGaza)
Lagi satu, servis lambat, takde pelanggan pun tapi lambaat sangat masak..huu klu baba ajak datang restoran tu rasa taknak pergi da..huhu
okey


resort @Helnan

Istana Raja Farouk

boleh jogging

Resort betul2 mengadap pantai

esok plan nak shopping yeay!
kosong rasa klu bercuti tak shopping, tp bagi hubby n baba diorang cool je.. yg penting, makanan kat restoran/buffet mesti best 
tu la beza perempuan dgn lelaki heeii
okey
tu jep
pasni bolehla jalan2 di Iskandariah
dan lawat tempat2 menarik

saya bulan madu tahun lepas 2013 pun kat Alex juga..
tahun lepas sebenarnya baru kahwin..rasa macam sekejap puleer masa..eheh 


Friday, 18 July 2014

Make-up ^_~



Assalamualaikum
ade orang anggap, orang berniqab ni selekeh
minda tertutup
well
klu selekeh sebab tak apply make-up kt muka bila keluar rumah
itu tak kena tu


klu kt luar rumah I sllu pki sunblock, moisturizer cream, n lipbalm/lipstick je (wpn berpurdah heii)
sbb kt mesir ni panas bahang..blh beri kesan pada kulit
krim2 ni macam ubat..rawat sel2 muka
bahasa medik kata sebagai 'prophylaxis' haa gitteww :)
*tlg jangan malas pakai krim pelembap yep

tapi dalam rumah...
barang2 make-up dan losyen tersusun rapi
that goes with me too

n i bought new 'babies' for the past three weeks :)




monalisa powder puff in the house! yippy! 

hari ni I make-up guna new miss eyeshadow, brown mohagany colour blend dgn clinique light purple eyeshadow with Jordana glissy lip 07 watermelon juice ...utk pipi pki clinique jgk, pinky colour..kening lak Ever Beauty dark brown, mascara pun clinique jgk..mash sunblock, BB cream by garnier n milk cream by yoko...

heeii nape pakai sunblock dlm rumah?
I wajibkan diri pakai sunblock even dpn laptop sbb laptop ade radiation, lampu dlm rumah pn blh beri kesan pada kulit
ni klu website lain pn ckp gini

okey
sambung study chest
banyaaak lg x study
final lbh kurang 2 bln je
huhu


hv a nice day
happy Ramadhan

#makeuputksuami



Thursday, 22 May 2014

Knowledge



Assalamualaikum
nota yang I belajar dalam ethics

I drop 1 subjek iaitu Islamic Management.. mungkin sem 4 la nanti I ambil ...sbb tak sempat nak study huhu..

moga perkongsian ni dapat memberi manfaat pada semua
ahakss ~_*



perbaharui niat selalu :)









Friday, 18 April 2014

Jamuan Batch 2008 ZU



Assalamualaikum

Yesterday I got invitation card to my batch party
We are second batch of Zagazig University and i supposed to be a six year student kikiki
Takpela, within a year I got a lot of bounties which are: I live with my husband in Jordan for one year n we never separate except when he had class n I joined my mom-in-law trip to visit relatives. yes, just like. that..n now we separate again ...for good insyaallah...n I tak sabar nak grad cepat2.. T_T..another nikmat I got were the chance to register n study Islamic (Bachelor degree) and I got Abd Al-Rahman, be more matured hehe...tapi banyak jugala nikmat lain yg tidak terkira byknye

when I came back here, yes im happy bcz i still have chance to continue my medical study
tapi kureng
sebab my friends da takde...diorang da naik tahun 6 hoho~
takde kawan klu nak buat gila-gila
takde kawan nak usik-usik
klu batch skg, I mcm segan myb sbb diorang mostly muda setahun dari I (:
and myb sbb I da ade anak
seganla da jadi mak orang, buat gila-gila wahaha~

dari 157 orang masa tahun 1, tinggal 123 orang shj kat ZU
34 orang baki ade yang sambung Malaysia, ada yg tukar uni (tp still in Egypt)
ada yg sambung medik kat Turki, ade yg tukar kos di Malaysia...
em dan klu tak silap, ade 70 lebih je tahun 6,yg bakinya still berjuang di tahun 5 dan 4..
alhamdulillah
teruskan berjuang sehingga grad
jom grad cepat2 hehe :)

ok

 ni gambar tadi :)






abd alrahman penat mlm ni..jd artis..hehe

abd alrahman lapar..hisap tangan kak pot keke

ni kad jemputan n hadiah kpd psgn suami isteri :)


terima kasih tak terhingga kepada semua
khususnya yang menjayakan majlis tadi, yang masak, yang buat
 video, yang hidang makanan, yang jadi MC, yang pgg abd al-rahman :) yang hias dewan hoo cantik sangat
rasa macam tak mau balik nak tidur situ je
terima kasih
terima kasih 
terima kasih
u all make my day <3 :d="" font="">


~Abd Al-Rahman senyap je tadi..tengok je orang ambil2 dia, lain mukanya pandang orang hehe..bila balik rumah, tengok ahli bait baru dia gelak n senyum.. da start cam orang yang biasa dia jumpa agaknya hehe
~I bawa balik nasi n lauk-pauk, kuih-muih hehe..rezeki alhamdulillah...dan ade orang bagi free biskut boreo (oreo-like biscuit)...boleh I buat air boreo musim2 panas ni hehe.. masuk boreo, susu,gula,serbuk coklat coffee break...blend..letak dlm peti..sedappp...cuba la :)



click to donate=)