Da makan, baru teringat nak update blog hii..yg ni lempeng last atas pinggan hihi |
Lempeng Sayuran
Bahan Lempeng
300ml susu segar
3 biji telur
120gm tepung gandum
Garam
Bahan Inti
1 biji lobak merah-hiris halus
1/2 biji cili benggala hijau-potong panjang
1/2 biji bawang besar
4 sudu besar minyak --saya guna mentega
Mayonis untuk sapu kat lempeng
Tomato segar--saya tambah
garam dan lada sulah
Campur semua bahan lempeng, sebatikan
Panaskan pan. Ratakan adunan. Biarkan garing dan angkat
Untuk inti. Panaskan minyak, masukkan bawang.. tumis hingga naik bau. Masukkan lobak merah, cili benggala, garam dan serbuk lada sulah. Masak sehingga sayur nampak lemhut. Angkat.
Ambil lempeng, sapukan dengan mayonis, lapiskan dengan tomato dan inti. Gulung kemas. Siap. :-)
Komen: kalau letak kunyit/pewarna kuning kat
adunan lempeng, rasa lagi lawa skit :-)
Ni la menu untuk en. Suami pagi tadi.
Ringkaskan? kekeke. Jimat dan Sihat. Tak payah keluar duit beli karipap/donat kat kedai
Resepi dari majalah Rasa Mei 2009
Umi saya memang peminat majalah ni. Penuh almari dengan majalah Rasa kikiki
Trivia~ sedang habiskan buku Ustaz Pahrol, penulis kegemaran saya ^_^
No comments:
Post a Comment