Thursday, 1 January 2015

Resepi Lempeng Sayuran



Da makan, baru teringat nak update blog hii..yg ni lempeng last atas pinggan hihi



Lempeng Sayuran

Bahan Lempeng
300ml susu segar
3 biji telur
120gm tepung gandum
Garam

Bahan Inti
1 biji lobak merah-hiris halus
1/2 biji cili benggala hijau-potong panjang
1/2 biji bawang besar
4 sudu besar minyak --saya guna mentega
Mayonis untuk sapu kat lempeng
Tomato segar--saya tambah 
garam dan lada sulah

Campur semua bahan lempeng, sebatikan
Panaskan pan. Ratakan adunan. Biarkan garing dan angkat

Untuk inti. Panaskan minyak, masukkan bawang.. tumis hingga naik bau. Masukkan lobak merah, cili benggala, garam dan serbuk lada sulah. Masak sehingga sayur nampak lemhut. Angkat.

Ambil lempeng, sapukan dengan mayonis, lapiskan dengan tomato dan inti. Gulung kemas. Siap. :-)

Komen: kalau letak kunyit/pewarna kuning kat 
adunan lempeng, rasa lagi lawa skit :-)  

Ni la menu untuk en. Suami pagi tadi. 

Ringkaskan? kekeke. Jimat dan Sihat. Tak payah keluar duit beli karipap/donat kat kedai

Resepi dari majalah Rasa Mei 2009
Umi saya memang peminat majalah ni. Penuh almari dengan majalah Rasa kikiki

Trivia~ sedang habiskan buku Ustaz Pahrol, penulis kegemaran saya ^_^


No comments:

click to donate=)