Tuesday, 21 December 2010

Kelas, Ubat dan Sila Datang Kelas :P

beg bermotifkan 'save Earth' dari my bestfren :)




gambar2 semua ni saje2 je tangkap. Ubat2 kat bawah tu utk sahabat saya yg demam, em ade infection juga lah. Acute bronchitis

sepanjang 3 hari kena inject. macam tak munasabah pun ada. ada 2 jenis ubat intramuscular, 1 jenis ubat intravenous. 1 oral dose, Brufen

yang nayanya, kena inject sendiri. Doktor bg prescription, dan kita sbg pesakit kena inject sendiri. masalahnya, kalau orang yang tak tahu menahu psl inject2 ni mcmana? tetapi itulah sistemnya di sini. (teringat kat Malaysia..huhu)

saya tengok prescriptions. ah? IV, IM?? sape yg akan buat semua ni? lepas ambil surat MC kawan saya tu, terus pergi tanya doktor. nak oral dose. kan senang :)


saya: doctor, can u give me the oral dose medicine?
doctor: why? em, where is ur friend? (saya suruh kawan saya duduk kat ruang menunggu, so dia xde masa ni)
saya: coz no one can give her IM, IV
doctor: u're sttudent from faculty of medicine, right? ni la yg saya malas ni nk ckp
saya: but it is too dangerous
doctor: ok. you can ask doctor in your faculty@pharmacist@bla..bla..bla...
saya:(em, ye tak ye jugak..hehe)..ohh, ok doctor. syukran

*syukran to k.najwa sazali and k.hana rahmat. mereka datang rumah saya malam ni utk injection tu.hehe
tp...for the next 2 days...sape yg akn buat?
adoi, takut juga nak buat without supervision from doctor...huhu
izzaty+ma dpn Lab m.biology-xpnh lg msk lab ni act ^^*

jom kita cucuk2 :P
 insyaallah, saya akan cuba kalau diminta. dan kalau kawan saya tu yakin dgn saya.. (mana blh bt kerja, klu org tak yakin dgn kerja kita)..hehe
suka beli ubat&g hospital*adakah sy dilahirkan utk menjd seorg doktor? :)


saya akan exam tak lama lagi. doakan kami tahun 3 semua.. utk exam carry mark ni..ade orang tak nak pergi kelas microb. sikit je tinggal kat kelas. korang pergi la ye.best da bab2 bacteriology, virologi...rugi tak datang~ kelas  bukan ke kita dtg Mesir ni nak belajar? aiyoo~Bahasa Arab pun sikit juga. orang yang da habis hafaz al-insaan, hafaz al-mursalat pula..jiran surah al-insaan tu je. banyak juga perkataan baru yg ustaz ajar. a'war=buta
ha idh(huruf to)=dinding...etc...ustaz ade cter pasal Musailamah Al-Kazzab ( muslim tetapi pada akhirnya kafir, kerana mengaku dirinya nabi ) 

ok lah, stop typing

saya belum tidur lagi. mungkin bahang pilihanraya kot. semangat sampai tak ley nak tidur. ;P   


ok, bye2. ad jodoh, type2 lagi :)


*jangan lupa utk doakan kesihatan sahabat saya tu~

assalamualaikum  

1 genih+ ubat dlm botol kaca 'ampoule'

sulbin
bilik kt jabatan parasitologi

pandai parasite mksdnye blh mguasai dunia ye adik2 :P

buku kecil yg padat

         rajinnye awak! :) *tgh bc microb*-syifak sakir-




3 comments:

miSs Hazzi said...

hehe i think u'r born to be a doctor.. keep on working smart sweetie.. another 4 years before officially announced as doctor.(izzit 4 years?)

p.s; cantek la plak bag save earth..hehe

Aisyah Khadijah said...

salam.. bkn surah almursaluun
tp almursalat le yang

~allahuakbar said...

syifak@aisyah k. > da tukar da yang. syukran :)

izzah > insyaallah ..amin...3 thn stgh lg..insyaallah ( agak tua kn disitu? ) huhu

aisy, awk tak boleh ambil balik da slps bagi..hehe
sllu bawa beg tu ke mana2, kuliah ,kls tafaqquh, g shopping pun bawa..so, u're in my mind k:)
hope really enjoy staying at home :) mst anak2 sedara awk tu da besar..auntie mai lom g tgk ag..tgk pic je.mst mkin comel kn? hehehe

click to donate=)