Tuesday, 17 August 2010

Kenapa Saya Ingin 'repeat' Physio Final Exam 2010

assalamualaikum semua
sihat? ape kabar semua? kalau ada yang sakit2 tu, bersyukurlah, kerana Allah ingat kat awak :)

alhamdulillah, belajar selama lebih kurang sembilan bulan, selepas itu, exam.. kuliah tahun lepas bermula bulan 10, midterm bulan akhir bulan 1 kot, hee lupa..yang pasti, sebelum cuti musim sejuk...

mungkin orang kat luar sana cakap, lama tu 9 bulan study, tidak kurang juga yang cakap, oiiissh cepatnye, da nak naik tahun 3 da..huhu..macam2...tetapi, bagi saya sendiri, 9 bulan itu tidak mencukupi..sangat terasa masa itu berlalu terlalu pantas. Sekejap je, da nak naik tahun 3..

Semasa mula melangkah kaki ke alam universiti, memanglah rasa sangat gembira, rasa matang ( :p ), rasa best, tambah-tambah kat luar negara. Syukur sangat..alhamdulillah

Dulu, saya ingatkan saya dah tak boleh ambil kos perubatan. Iya la kan..persaingan sengit antara pelajar-pelajar lain, yang lebih meletup-letup resultnyer, perlu kewangan yang mantap lagi dan yang paling penting, Biologi SPM saya A2 je..hoho..tidak pernah saya terfikir nak datang ke Mesir..saya fikir USM, UKM, UM...tu je..dan semestinya saya akan pilih kos yang berkaitan dengan inovasi dan sains...[ saya pernah bercita-cita nak g havard dan oxford..nanti phd lah..insyaallah ]

 sekarang ni ramai yang tanya saya, 
1. kenapa awak nak ambil repeat paper? Awak tak boleh jawab ke paper exam tu?

2.lagi, dengan muka sayu, kawan saya cakap, emm buat elok-elok nanti ye

3.ade 2 orang kawan pernah cakap macam ni, ini first time saya dengar ada orang nak menggagalkan diri dia sendiri

4.saya nak menangis sekarang boleh?

5.tolong ganti tempat saya la kalau macam tu

6.eehh, bakpo nok repik nyo, awok ke panda ( eh, kenapa nak repeat, awak kan pandai )

7.oloh mai, ngule berapo kali doh dio ( ye la tu mai, dah mengulang brape kali dah )

8.mai, saya doakan awak

9.aish, rasa semangat sikit exam repeat sekali dgn mai

10.saya tak faham lagi kenapa awak nak repeat paper, sedangkan awak boleh jawab

11.dan macam2 lagi, yang paling kelakar, diorang pegang kepala dan menjerit, arrghh kenapa nak repeat??

menjawab persoalan di atas, saya pun kata macam ni...

saya nak ambil repeat paper dan sengaja menggagalkan diri saya sendiri pada peperiksaan fisiologi lalu adalah kerana:

1-saya rasa saya belajar physio sekejap sangat, mana boleh macam tu, physio ni kena study betul-betul..tambahan lagi, saya amat meminati fisio berbanding subjek2 lain. it is about LOVE :p

2-tahun lepas, selepas exam, saya rasa otak saya kosong..dan sangat malas sebab pada masa itu, dekat2 exam, saya paksa diri untuk study (daftar lewat kuliah tahun lepas..dua bulan lewat, tu yang study kuat tu, selalu main teka2 dgn kawan2, act saya yang selalu tanya2 diorang, menyoal2 diorang..medic is about TEAM )

Dengan jiwa saya yang tak matang dulu, saya malas nak ingat balik apa yang saya belajar. saya tak study balik pun. Insyaallah, cuti ni, nak baca balik tahun 1 :)
( saya tak nak macam ni, nak relax2, ade exam pun relax, tenang...tak nak jiwa jadi memberontak selepas exam..nak relax2 je, tak happy sangat kalau boleh jawab, tak sedih sangat kalau tak leh jawab )

3-elok untuk saya, sebab saya takut saya akan membuang masa pada musim cuti. so, baik saya study..macamana nak push saya untuk study, semestinya dengan exam..so, saya putuskan nak exam repeat.

4-saya boleh bersama dgn kawan2 saya yang kena repeat, dapat tahu ape perasaan dan masalah diorang

5-saya sentiasa belajar, dan belajar..kawan-kawan lepak2..itu menguji keimanan saya..hehe

6-banyak masa saya dihabiskan untuk belajar~jadi saya dalam fatrah jihad..kalau mati pun, pahala syahid..amiiiin

7.akal fikiran saya sentiasa bekerja untuk mengingati sesuatu..so, senangla tahun 3 nanti, saya nak ingat nama2 parasit, microb dan penyakit2 yang pelik2 tu.

8.saya takut kalau saya jawab, saya dapat jayyid ( baik ) je ke, maqbul ( lulus ) je ke..sebabnya saya tak boleh dapat keputusan itu. Yang layak untuk saya hanyalah jayyid jiddan ( sangat baik ) dan mumtaz ( cemerlang )...( bukan saya je, semua orang khususnya sahabat2 seperjuangan saya )..itu saje ye..sebab ape? sebab :

-maisarah ada duit.tipu kalau kata tak boleh beli buku

 -ada kawan2, tipu kalau kata, tak faham dan diam..tanya lah kawan2 kalau tak tahu/ tak faham tentang sesuatu subjek tu. Kawan2 pun jangan kedekut ilmu, itu sangat menyalahi adab seorang penuntut ilmu yang mana orang menuntut ilmu perlu menyebarkannya. :)

--prof  hebat2..seorang prof bagaikan satu perpustakaan..semua benda ingat..kalau betul saya anak murid die,kenapa saya tak boleh nak dapatkan j.jiddan atau mumtaz?

--ada elektik, ada lampu, bilik air, ada meja study, ada meja rendah, ada katil..zaman dulu2, ayah saya tidur atas tilam je, tabib2 guna pelita je, kenapa saya yang menikmati kemudahan2 begini, tak boleh jadi lebih cemerlang..kenapa? saya amat malu dengan ayah saya :( 

--sebab paling kukuh, sebab saya seorang Islam. Islam mesti cemerlang, tetapi kalau ditakdirkan dapat makbul je ke, jayyid je ke, saya tak kisah..sebab saya dah berusaha dan bertawakal ..mungkin kejayaan itu ditangguhkan dulu oleh Allah, tak berjaya sekarang, esok, lusa atau tahun2 akan datang mana tahu kan? ..don't worry man..hehe

-dan banyak lagi sebab lain..kalau tulis, insyaallah akan jadi sebuah tesis..haha
 tapi, saya tak mau dah ambil kertas repeat selepas2 ni...kerana saya terpaksa berkata tidak kepada  program-program anjuran DPMZ, PERUBATAN, dan PMRAM...seperti:

a-tidak hadir KEKAL 2010 ( hari ulangtahun kemerdekaan yang sangat3 menarik jika dibandingkan dengan acara kemerdekaan di Malaysia )

b-tidak menyertai KUNTUM ( keilmuan )

c-tidak menghadiri kelas imam syafi'i di Kaherah

d-kitab hadis yang dibentangkan oleh ust Husni ada lebih dari 200 hadis, saya sempat belajar 30 lebih sahaja sebab nak study..hoho (nanti nak minta syafi'ah terangkan balik pasal hadis2 ni...hehe)

e-baru je tadi, daurah kitab akidah ust mujahid..saya da tertinggal sesi pagi kerana ada exam oral dan praktikal pada pagi tadi. Esok, akan bertolak ke Kaherah, kerana ada urusan penting.

ada lagi kekurangan repeat ni, iaitu orang pandang saya dengan pandangan yang amat pelik..ye la..macam mana top 10 student boleh jatuh ni..hoho..sebab takut jadi apa2 fitnah, saya perlu menjelaskan di blog ini ye..:)

dan yang paling saya tak suka nak buat ialah : terpaksa melukakan hati guru2 saya..mesti dia sedih tengok saya jawab. ye la, saya nak..itu kemahuan saya..saya jawab, letak intro pastu, eh eh, ni tak boleh, nanti markah banyak..jawab sket lagi, aish dah brpe ni aku jawab..eh cukup2..jangan2 jawab lagi..aisshheeh, bagi saya, sangat susah juga untuk men'fail'kan diri..mesti prof kata, aku ajar ape sebenarnya, kenapa murid aku tak faham, ape dosa aku..ohho, mesti prof sangat stress...

pro, saya takkan buat camni lagi, sekali ni je ye :)

 ok sambung~

rugi sangat sebab saya tertinggal semua program ini.
saya akan menyusun balik jadual study dan plan betul2 tahun depan supaya saya rasa da banyak study dan saya lega dan tak kisah untuk mengikuti apa2 program...hehe

so, sahabat-sahabat saya, saya menyeru kalian agar berusaha belajar bersungguh-sungguh dan jangan tiru macam saya. Ini adalah antara kerja gila yang pernah saya buat. Last yang paling dahsyat adalah semasa Ting. 3..hehe..jangan tanya saya buat ape :) Tetapi, saya tidaklah menyesal..hehehe..cuma tu la..program2 tu..rugi sket~


SAY NO TO REPEAT PAPER!!!!






trivia¬saya amat bersyukur. Ayah dan umi sentiasa menyokong saya asalkan tidak melanggar batas-batas syari'at..ayah saya ketawa je dengar alasan2 saya ni semasa saya rancang nak ambil repeat paper hari tu..saya juga sangat berterima kasih dgn sahabat2 saya. Korang tanya tu menunjukkan korang sayang pada saya..hehe. :) sayang korang jugee~

2 comments:

farah said...

go go chaiyok mai..
ton depan nop blaja ngan awop la
macam fest yer dlu
sbb mai yg sayo kenal
sngt psiko n suke psyhio..hihi
sbb yo cpt ingt n pehey
jeles sungguh
gud luck ye sahabat
ton depan ajar sayo deh
macey awop ajar sayo maso tahun satu
love u,,muah2

~allahuakbar said...

ek? suko oyak syo psiko..hoho..ape la..ho2..mai la kite stdy lbh tekun lg.takut kak loh tggu result physio ni..hoho..insyaallah..blh la slow2

good luck ko awok juge.moga kita lbh berusaha thn dpn..semangat!!

~heee...luv u too :)

click to donate=)